BIODIVERSITEIT

image

BIODIVERSITEIT:

Kwetterende lente

SDG 11 | DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN SDG 14 | LEVEN IN HET WATER SDG 15 | LEVEN OP HET LAND

Wat het uitsterven van de duinpieper in Nederland met jouw bedrijfsvoering te maken heeft? Wellicht meer dan je denkt. Als je niet wakker ligt van het idee van een stille lente, ben je in ‘goed’ gezelschap: het belang van biodiversiteit en de invloed van bedrijven hierop is voor veel ondernemers een blinde vlek. Bewustwording rond dit thema is hard nodig.

AANDEELHOUDER VAN DE NIEUWE ECONOMIE

ASN Bank

Biodiversiteitsherstel als focuspunt sinds 2015 en het doel in 2030 met al haar investeringen een netto positieve bijdrage te leveren aan de wereldwijde biodiversiteit. Dat is ASN Bank. Laat je inspireren door het verhaal van Roel Nozeman, senior adviseur Biodiversiteit.

WAAROM ACCOUNTANTS BIODIVERSITEIT MOETEN GAAN SNAPPEN

De coronacrisis laat – misschien wel sterker dan ooit – zien dat elk toekomstbestendig bedrijf tot in zijn vezels moet snappen wat de invloed van de economie en het bedrijfsleven op ecosystemen en biodiversiteit is.


ONDERNEMEN IN DE NIEUWE ECONOMIE AFLEVERING 3: BIODIVERSITEIT MET HARWIL DE JONGE EN COENRAAD KRIJGER

ZO DRAAGT JOUW BEDRIJF BIJ AAN BIODIVERSITEIT

Het gaat niet best met de wereldwijde biodiversiteit. Dat heeft impact op jouw bedrijf, maar andersom heb jij hier met je bedrijf ook impact op. Met de juiste insteek kan die ook positief zijn. Daarom: drie tips om je op weg te helpen.

"HOE MEER THEE WIJ VERKOPEN, HOE BETER DE BIODIVERSITEIT IN NEDERLAND" Beeld: Anko Stoffels

OP JE AGENDA VOOR 2020

Het belang van biodiversiteit is voor veel bedrijven nog niet duidelijk. Daarom helpen we je opweg en vertellen je hoe je van een zwart gat naar een duidelijk plan komt.

STUKJES NATUUR TUSSEN HET BETON: 'GROENE' BUSHOKJES

Utrecht kleurt groen met driehonderd sedumdaken op bushokjes. Met die beplanting creëert de stad stukjes natuur tussen al het beton. Reken maar dat bijen, vlinders en insecten daar blij van worden.

DRIE DINGEN DIE JE MORGEN KUNT DOEN

Wil jij toekomstbestendig ondernemen en het liefst morgen al beginnen? Met deze tips op het vlak van biodiversiteit kun je meteen aan de slag!

DENKER OVER BIODIVERSITEIT: LOUISE VET

Hét gezicht van biodiversiteit in Nederland: Louise Vet. Gerenommeerd wetenschapper, veelgevraagd bestuurder en nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 die er alles aan doet om iedereen het belang van ecosystemen uit te leggen.

MARCEL SCHUTTELAAR, OPRICHTER ADVIESBUREAU SCHUTTELAAR & PARTNERS EN AMBASSADEUR MVO NEDERLAND  

"Als je buiten goed om je heen kijkt, krijgt je de meest waardevolle lessen op een presenteerblaadje."

BLOEMEN VAN DE FRUITMOTOR: FEEST VOOR MENS EN BIJ

Met 2.500 vierkante meter een waar bijenparadijs: het bloemenveld bij verzorgingshuis Nieuwe Hoeven in Schaijk. Dankzij samenwerkende fruittelers, fruitverwerkers, afnemers en consumenten.

VIJF KRITISCHE VRAGEN AAN ROB VAN TILBURG

Directeur Programma's bij Natuur en Milieu: Rob van Tilburg. We leggen hem vijf kritische, ietwat ongemakkelijke vragen voor over het thema biodiversiteit.

DE GROENE WEELDE VAN COSMETICAMERK LUSH

De winkels zijn niet te missen door de verfrissende geuren en kleuren, en duurzaamheid is groot onderdeel van hun missie. Inkoopcoördinator Gabbi Loedolff vertelt hoe Lush met haar inkoopbeleid inzet op biodiversiteit.

EEN BAAN DIE ANDERS NIET ZOU BESTAAN

Portretten van professionals die dagelijks werken aan de nieuwe economie. In het kader van biodiversiteit: Friso Klapwijk legt daktuinen aan als ‘dakdokter’.


"ALS IK MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE ZOU ZIJN...

... zou ik grote bedrijven en financiële instellingen verplichten om publiekelijk doelen te stellen die aansluiten bij de VN biodiversiteitsdoelen. Dit om negatieve impact op biodiversiteit te verlagen en positieve impact te vergroten. En ik zou ze verplichten om jaarlijks, naast de financiële rapportage, over deze impact te rapporteren.”

- Roel Nozeman, senior adviseur Biodiversiteit bij ASN Bank

LEESTIP

WAAROM 1000 MILJARD BOMEN PLANTEN BEST EEN GOED IDEE IS

Er zit al teveel CO2 in de atmosfeer om klimaatverandering te stoppen. Daarom is er steeds meer aandacht voor ‘negatieve emissies’: het verwijderen van broeikasgassen uit de lucht. Maar ook door bomen te planten.

VERSTEGEN: DE LAT HOOG LEGGEN EN DAN GEWOON BEGINNEN

We spreken Marianne van Keep – directeur Duurzaamheid en Inkoop bij voedselproducent Verstegen Spices & Sauces – over de nieuwe economie en hun beleid over biodiveriteit.

WEGWIJZER: 6 KANSEN DIE DE CORONACRISIS JE BIEDT

Naast alle zorgen die het coronavirus met zich meebrengt, biedt de crisis ook kansen. MVO Nederland zet 6 kansen op een rij die jou duurzamer uit de coronacrisis laten komen.


BINNENKORT VIND JE HIER NOG MEER ITEMS

Of laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra er nieuwe items op de Nieuwe Businessagenda beschikbaar zijn. Handig!

MEER WETEN OVER DE NIEUWE ECONOMIE?

Volg MVO Nederland op LinkedIn en Twitter voor dagelijkse updates over de nieuwe economie.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.