CIRCULAIRE
ECONOMIE

image

CIRCULAIRE ECONOMIE:

Geef de grondstof door

SDG 9 | INDUSTRIE, INNOVATIE EN INFRASTRUCTUUR SDG 12 | VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE

Het lijkt zo simpel. De spullen die de één niet meer nodig heeft, verkoopt hij aan een ander die ze juist goed kan gebruiken. Dag afvalstoffenheffing, dag uitputting van grondstoffenvoorraden. Iedereen blij. Marktplaats.nl bewijst al twintig jaar dat dit circulaire systeem prima werkt voor consumentenproducten. De B2B-markt voor materialen is een ander verhaal. Toch komen mogelijkheden in beeld.

AANDEELHOUDER VAN DE NIEUWE ECONOMIE

Coors

Een regelrechte koploper in circulair ondernemen: interieurbouwbedrijf Coors. Waarom ze deze positie hebben? Je leest het in het interview met directeur Han Revelman.

OP JE AGENDA VOOR 2020

Hoog op de agenda voor 2020 staat het opnieuw beoordelen van alle materialen die door je bedrijf gaan. We nemen je mee door het proces richting een circulaire onderneming. En wel in vier overzichtelijke stappen.


ONDERNEMEN IN DE NIEUWE ECONOMIE
AFLEVERING 2: CIRCULAIRE ECONOMIE MET ERIK LUISMAN EN NOOR HUITEMA

EEN ZANDBAK VOL GERECYCLED PLASTIC

Het moment dat kinderen in de zandbak spelen met gerecyclede schepjes, emmertjes en kiepwagens is dichterbij dan je denkt. En wel met het programma Kunsstof Verpakkingsafval als Grondstof.

NIEUWSBRIEF: JOUW MAANDELIJKSE UPDATE UIT DE NIEUWE ECONOMIE

Elke maand een update met inspiratie en tips ontvangen over ondernemen in de nieuwe economie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van MVO Nederland!

VIJF KRITISCHE VRAGEN AAN MARC PRUIJN

Deskundige op het vlak van circulaire economie bij MVO Nederland: Marc Pruijn. We leggen hem vijf kritische, ietwat ongemakkelijke vragen voor over het circulair ondernemen.

JOUW CIRCULAIRE VRAAGSTUK ONDER DE AANDACHT BRENGEN?

Heb je bijvoorbeeld een reststroom waar je een nieuwe herbestemming voor zoekt of een andere circulaire vraag? Plaats jouw uitdaging op Futureproof Community: matchmaking platform voor duurzame ondernemers.

DENKER VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE: ELLEN MCARTHUR

Ze is een toonaangevend denker in de circulaire economie: Ellen McArthur. In haar bekende vlindermodel zie je nauwkeurig hoe je van de oude take-make-waste economie af kunt komen.

CIRCULAIRE ECONOMIE: WE GAAN DE GOEDE KANT OP

De nieuwe economie – en de circulaire economie – komen dichterbij. We hebben signalen en gebeurtenissen uit 2019 op een rij gezet die dit laten zien.

LEREN VAN BIERBROUWERIJEN EN HUN RESTSTROMEN

Inspiratie voor circulair ondernemen kan uit alle hoeken komen. Zo ook van bierbrouwerijen. Daarom in de blog van Gerard Teuling: vijf dingen die je als ondernemer kunt leren van hoe bierbrouwerijen met reststromen omgaan

BAS LUITING, RADIOMAKER, ONDERNEMER EN AMBASSADEUR
MVO NEDERLAND

"Wees je eigen uithangbord."

“DOOR ZELF PLASTIC OP TE VISSEN, WORDEN MENSEN DEEL VAN DE OPLOSSING”

OVER DE GRENS: VAN AFVAL NAAR GRONDSTOF MET RIJSTSTRO UIT INDIA

Waarom zou je iets verbranden als je er mooie producten van kunt maken? Negen Nederlandse bedrijven gingen aan de slag met rijststro: een grondstof met tal van toepassingen.

EEN BAAN DIE ANDERS NIET ZOU BESTAAN

Portretten van professionals die dagelijks werken aan de nieuwe economie. In het kader van circulaire economie: Henk Vinkers, reparateur bij Repair Café Nijmegen-Oost

CIRCULAIR SUCCESVERHAAL: TAPIJTTEGELFABRIKANT EN DRINKWATERBEDRIJF

De samenwerking van tapijttegelfabrikant Tarkett en drinkwaterbedrijf Brabant Water kun je met recht een circulair succesverhaal noemen. Een verhaal dat uiteindelijk de hele Nederlandse drinkwatersector in beweging kreeg.

HOE EEN ABONNEMENT OP EEN KINDERWAGEN BIJDRAAGT AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Firmhouse: platform dat vol inzet op Product-as-a-Service als blauwdruk voor de circulaire economie. Een ook nog eens hard op weg om marktleider in Europa te worden.

DRIE DINGEN DIE JE MORGEN AL KUNT DOEN

Wil jij toekomstbestending ondernemen en het liefst morgen al beginnen? Met deze tips op het vlak van circulaire economie kun je meteen aan de slag!


"ALS IK MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE ZOU ZIJN...

...zou ik direct de belasting op arbeid verschuiven naar die op grondstoffen. Ruwe grondstoffen en fossiele energie worden dan duurder, terwijl de inkomstenbelasting en sociale premies omlaag kunnen, net als de btw op onderhoud en reparatie. Dit stimuleert duurzame innovatie en leidt tot een toekomstbestendige economie.”

- Geanne van Arkel, aanjager van de nieuwe economie & voormalig MVO-manager van Interface

LEESTIP


BINNENKORT VIND JE HIER NOG MEER ITEMS

Of laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra er nieuwe items op de Nieuwe Businessagenda beschikbaar zijn. Handig!

MEER WETEN OVER DE NIEUWE ECONOMIE?

Volg MVO Nederland op LinkedIn en Twitter voor dagelijkse updates over de nieuwe economie. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.