ECHTE PRIJZEN

image

ECHTE PRIJZEN:

Gratis bestaat niet

SDG 12 | VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE SDG 13 | KLIMAATACTIE

Het is een klassieker in het denken over duurzaam ondernemen: reken ‘echte’ prijzen voor goederen en diensten. Voor wie ook maar een greintje vertrouwen heeft in het marktmechanisme is de logica zo klaar als een klontje: als vervuilen duurder wordt, loont het om schoon te produceren. Als het uitstoten van CO2 geld kost, zijn bedrijven eerder geneigd klimaatvriendelijk te werken. In de nieuwe economie werkt het zo. De vervuiler betaalt.

AANDEELHOUDER VAN DE NIEUWE ECONOMIE

Eosta

Een van de pioniers in het rekenen met echte prijzen is groente- en fruitdistributeur Eosta. Directeur Volkert Engelsman maakt deze wellicht ver-van-je-bed-show concreet.

IN 3 STAPPEN NAAR CO2-BEPRIJZING

De grote CO2-uitstoters zijn al verplicht emissierechten te kopen, en ook andere bedrijven krijgen hier spoedig mee te maken. Tijd om je voor te bereiden en te werken met een interne CO2-prijs dus. Dat klinkt complex, maar kan met deze drie stappen ook eenvoudig zijn.

VIJF KRITISCHE VRAGEN AAN DICK DE WAARD

Hoogleraar Financial Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen: Dick de Waard. We leggen hem vijf kritische, ietwat ongemakkelijke vragen voor over het thema Echte prijzen.

DRIE DINGEN DIE JE MORGEN KUNT DOEN

Wil jij toekomstbestendig ondernemen en het liefst morgen al beginnen? Met deze tips op het vlak van echte prijzen kun je meteen aan de slag!

CLIMATE FOCUS KIEST MET HUN CO2-PRIJS VOOR RADICAAL CONSERVATIEF STANDPUNT

Het adviesbureau stelde een innovatief beprijzingsbeleid op voor hun vliegreizen, dat inmiddels enthousiast navolging krijgt in de branche.

3 ASPECTEN DIE JOUW VERKOOPPRIJS EERLIJKER MAKEN

Door aan deze drie zaken een prijskaartje aan te hangen worden milieuvriendelijke producten goedkoper en vervuilende duurder. En zo worden duurzame producten populairder.

OP DE AGENDA VOOR 2020

Al jaren pleiten duurzaamheidsexperts voor het hanteren van ‘echte prijzen’. Logisch, want dit zou vervuiling duur maken en zorgen voor innovaties die ‘automatisch’ leiden tot duurzamere producten en diensten. Zaak is om eerst de politiek mee te krijgen.


ONDERNEMEN IN DE NIEUWE ECONOMIE AFLEVERING 4: ECHTE PRIJZEN MET FRISO SPOOR EN FLOOR VAN DEN ELZEN

NIEUWSBRIEF: JOUW MAANDELIJKSE UPDATE UIT DE NIEUWE ECONOMIE

Elke maand een update met inspiratie en tips ontvangen over ondernemen in de nieuwe economie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van MVO Nederland!

WEGWIJZER: 6 KANSEN DIE DE CORONACRISIS JE BIEDT

Naast alle zorgen die het coronavirus met zich meebrengt, biedt de crisis ook kansen.  MVO Nederland zet 6 kansen op een rij die jou duurzamer uit de coronacrisis laten komen.

CORONA EN ECHTE PRIJZEN: WAT IN WUHAN KAN, KAN OOK IN UDEN

De intensieve veehouderij in Brabant neemt grote risico’s, maar heeft geen stroppenpot klaarstaan voor als het misgaat. De schade voorkomen zou dus een goed plan zijn.

JOLANDE SAP, COMMISSARIS EN BESTUURDER, OUD-POLITICA EN AMBASSADEUR MVO NEDERLAND

"De prijzen van onze producten geven onvolledige informatie"

WERKEN MET ECHTE PRIJZEN? GEBRUIK DIT MODEL

Weet je niet waar je moet beginnen? Groente- en fruitdistributeur Eosta heeft een handig stappenplan ontwikkeld, te gebruiken voor elk type onderneming: het 4M-model. Eosta-directeur Volkert Engelsman loodst je er doorheen.

EEN EERLIJKE KOFFIEPRIJS MET 'FUTUREPROOF COFFEE COLLECTIVE'

De koffiesector staat flink onder druk. Dat is slecht voor de boeren, de bodem én de koffie. Reden genoeg om de handen ineen te slaan met koffiebedrijven en dit probleem aan te pakken.


"ALS IK MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE ZOU ZIJN...

… zou ik voor een gelijk speelveld in de markt zorgen waarin de vervuiler betaalt en niet meer wegkomt met een concurrentievoordeel. Niks mis met winst maken, maar dan wel netjes rekenen, dus inclusief maatschappelijke kosten en baten.

- Volkert Engelsman, directeur van Eosta

LEESTIP


BINNENKORT VIND JE HIER NOG MEER ITEMS

Of laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra er nieuwe items op de Nieuwe Businessagenda beschikbaar zijn. Handig!

MEER WETEN OVER DE NIEUWE ECONOMIE?

Volg MVO Nederland op LinkedIn en Twitter voor dagelijkse updates over de nieuwe economie. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.