NIEUWE RIJKDOM

image

NIEUWE RIJKDOM

Positieve maatschappelijke impact

AAN WELKE SDG JE MET DIT AGENDAPUNT BIJDRAAGT, HANGT AF VAN DE MAATSCHAPPELIJKE WAARDE DIE JOUW BEDRIJF CREËERT.

Van geld alleen word je niet gelukkig. Een rijk leven kun je niet uitdrukken in euro’s. Twee zinnen die metaforisch zijn voor agendapunt 1 van de Nieuwe Businessagenda: Nieuwe rijkdom. In de nieuwe economie streven ook bedrijven naar waarden als gezondheid, welzijn, tevredenheid en harmonie met de omgeving. Positieve maatschappelijke impact dus. Maar dan wel op gelijke voet met financiële groei. Haal inspiratie uit hoe andere ondernemers werken volgens deze waarden, kijk wat er voor jouw organisatie op de agenda moet staan dit jaar en werk samen met ons aan de nieuwe economie.

AANDEELHOUDER VAN DE
NIEUWE ECONOMIE

Albron

Van schaftlokaal met een belangrijke sociale functie, eind negentiende eeuw, naar een moderne foodservice-organisatie die actief duurzaamheidsdoelen nastreeft. In gesprek met directeur Advies & Duurzaamheid Henk Voormolen.

OP JE AGENDA VOOR 2020L

Hoe bepaal je de bijdrage van jouw bedrijf aan Nieuwe rijkdom? Hoog op de agenda voor 2020 staat het uitwerken van een systeem dat je in staat stelt per bedrijf te bepalen wat de maatschappelijke winst is.


ONDERNEMEN IN DE NIEUWE ECONOMIE AFLEVERING 1: NIEUWE RIJKDOM MET MIREILLE GEIJSEN VAN I-DID EN KEES KLOMP

HOE CORONA BEDRIJVEN TOT SOCIAL ENTERPRISES KAN MAKEN

Een crisis zet bedrijven razendsnel aan het denken over wat ze – nu business as usual geen optie is – nog wel kunnen doen. Ze komen hierbij vaak bij de kern van hun bedrijf terecht. De kracht daarvan zouden ze ook in het post-coronatijdperk moeten benutten.

COLUMN
MARIA VAN DER HEIJDEN

De directeur-bestuurder van MVO Nederland over waarom menselijkheid in bedrijven vaak ontbreekt. En geld verdienen voor de aandeelhouders boven het belang van het creëren van werkgelegenheid, werkgeluk en klantwaarde gaat.

NIEUWE RIJKDOM: WE GAAN DE GOEDE KANT OP

De nieuwe economie – en de Nieuwe rijkdom – komen dichterbij. We hebben signalen en gebeurtenissen uit 2019 op een rij gezet die dit laten zien.

KATE RAWORTH: DE NIEUWE ECONOMIE ALS DONUT

ACHT NETWERKBEDRIJVEN ÉÉN DOEL

Een samenwerking die je niet verwacht: de coalitie Groene Netten brengt de maatschappelijke waarde van infrastructuur in kaart. Inclusief een paar lastige dilemma’s.

NEEM JE AANDEEL IN DE NIEUWE RIJKDOM

Geïnspireerd om ook te werken aan de Nieuwe rijkdom? Een goede eerste stap is partner worden van MVO Nederland, de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. Oftewel: met een netwerk van 2000 gelijkgestemde ondernemers krachten bundelen om samen de nieuwe economie te bereiken.

EEN BAAN DIE ANDERS NIET ZOU BESTAAN

Portretten van professionals die dagelijks werken aan de nieuwe economie. In het kader van Nieuwe rijkdom: Marjolein Meulensteen, portfoliomanager responsible investing bij a.s.r.

"MENSEN PAKKEN DE VERPAKKING IN DE WINKEL, HET VERHAAL KOMT PAS DAARNA"

VIJF KRITISCHE VRAGEN AAN
EDITH KROESE VAN AVANCE IMPACT

Managing director van Avance Impact en hoofddocent van de opleiding Impact Management: Edith Kroese. We stellen haar vijf kritische vragen over Nieuwe rijkdom. 

KLAAS VAN EGMOND, HOOGLERAAR EN AMBASSADEUR MVO NEDERLAND

"Ze hebben het weer geflikt,
die Hollanders."

OVER DE GRENS: ENEL

Italiaans energiebedrijf Enel wil ‘niemand achterlaten’. Hoe zorg je ervoor dat de transitie naar een fossielvrije energievoorziening zo soepel verloopt dat zowel klimaatstakende scholieren als gele hesjes ermee kunnen leven?

4 FINANCIËLE VOORDELEN VAN DUURZAAM ONDERNEMEN

We kunnen niet meer om duurzaam en toekomstbestendig ondernemen heen. Het is dé tijd om je aandeel te nemen in de nieuwe economie. Dat heeft ook financiële voordelen: we zetten er vier voor je op een rij.

"WE WILLEN DAT MENSEN ZICH DOOR ONS PRODUCT MINDER PATIËNT VOELEN"

NIEUWSBRIEF: JOUW MAANDELIJKSE UPDATE UIT DE NIEUWE ECONOMIE

Elke maand een update met inspiratie en tips ontvangen over ondernemen in de nieuwe economie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van MVO Nederland!

"NOG MAAR EEN KLEINE VIJF PROCENT VAN HET GELD WORDT GEBRUIKT ALS RUILMIDDEL VOOR PRODUCTEN OF DIENSTEN"

DRIE REDENEN OM ZAKEN TE DOEN IN DE NIEUWE ECONOMIE

Als ondernemer wil je blijven ondernemen. En dat kan alleen in de nieuwe economie. We even je in dit artikel drie redenen waarom.


"ALS IK MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE ZOU ZIJN...

... zou ik alle overheden verplichten bij hun aanbestedingen voorrang te geven aan bedrijven met een aantoonbaar positieve maatschappelijke waarde. De overheid als aanjager van de nieuwe rijkdom!

Henk Voormolen, directeur Advies & Duurzaamheid bij Albron

LEESTIP


BINNENKORT VIND JE HIER NOG MEER ITEMS

Of laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra er nieuwe items op de Nieuwe Businessagenda beschikbaar zijn. Handig!

MEER WETEN OVER DE NIEUWE ECONOMIE?

Volg MVO Nederland op LinkedIn en Twitter voor dagelijkse updates. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.