TRANS- PARANTE KETENS

image

TRANSPARANTE KETENS:

Fabriek zoekt fans

SDG 8 | WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI SDG 10 | ONGELIJKHEID VERMINDEREN

Keurmerken en audits hebben ons veel gebracht, maar we zijn nog steeds niet waar we willen zijn: eerlijke ketens, zonder misstanden in fabrieken en op plantages. Om dat te bereiken is een aanpak nodig die de arbeidsomstandigheden in de keten op de voet volgt.

AANDEELHOUDER VAN DE NIEUWE ECONOMIE

Tony's Chocolonely

Veel bedrijven worstelen met het feit dat er nog steeds misstanden in hun keten voorkomen. Maar hoe pak je dat nu aan, als de grondstoffen of onderdelen voor jouw product op een ander continent geproduceerd worden? Een duurzaamheidskeurmerk is een goede start, maar niet voldoende, vindt Ywe Jan Franken van Tony’s Chocolonely. Hij legt uit hoe élke ondernemer morgen al kan bijdragen aan een transparantere keten.

TRANSPARANTE KETENS: DIT WAS HET NIEUWS

Al het nieuws uit 2020 over transparante ketens, makkelijk voor jou op een rij gezet.


ONDERNEMEN IN DE NIEUWE ECONOMIE AFLEVERING 7: TRANSPARANTE KETENS MET MARIANNE VAN KEEP EN ANNE MANSCHOT

DE ZIN EN ONZIN VAN DUURZAME KEURMERKEN

Keurmerken staan ze steeds vaker ter discussie. Wat voor effect hebben keurmerken nu écht? En is een keurmerk nog wel een bruikbaar middel om een eerlijke en transparante keten te realiseren? We zetten drie belangrijke feiten op een rij.

EERLIJKE KETENS: DIT IS WAT JE ALS ONDERNEMER MOET WETEN

Waar komen de producten die je inkoopt eigenlijk vandaan, hoe duurzaam gaat het eraan toe bij jouw leveranciers en bij de partijen waar zij weer inkopen? Drie zaken waarop je kunt letten als je aan de slag wilt met eerlijke, transparante ketens.

VIJF KRITISCHE VRAGEN AAN SABINE CONTENT

Directeur Corporate & Stakeholder Engagement van Global Reporting Initiative (GRI): Sabine Content. We leggen haar vijf kritische, ietwat ongemakkelijke vragen voor over het thema transparante ketens.

NUL KINDERARBEID IN JE FABRIEK IS GEEN OPLOSSING

Pals Brust, CEO van UPSET Textiles en ambassadeur van MVO Nederland, aan het woord over transparante ketens.


"ALS IK MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE ZOU ZIJN...

....zou ik laagdrempelige maar progressieve wetgeving invoeren op het gebied van ketenverantwoordelijkheid. Dus in haalbare, maar ambitieuze stappen. Te beginnen met de verplichting voor bedrijven om de herkomst van alle grondstoffen in hun keten in kaart te brengen, inclusief een risicoanalyse op onacceptabele arbeidsomstandigheden en milieu-impact.”

- Ywe Jan Franken, Tony’s Chocolonely


BINNENKORT VIND JE HIER NOG MEER ITEMS

Handig! Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra er nieuwe items op de Nieuwe Businessagenda beschikbaar zijn.

MEER WETEN OVER DE NIEUWE ECONOMIE?

Volg MVO Nederland op LinkedIn en Twitter voor dagelijkse updates over de nieuwe economie. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.